Göteborg Üniversitesi’nde Filistin’e Destek Eylemi: Öğrenciler Kendilerini Zincirledi

İskandinavya(GHA)

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla İsveç’in Göteborg kentinde bulunan Göteborg Üniversitesi öğrencileri, üniversiteye girerek kendilerini zincirlediler. “Yaşasın Özgür Filistin”, “Kahrolsun Siyonist İsrail”, “Filistin Özgür Olacak” gibi sloganların atıldığı bu eyleme polis saldırdı ve birçok öğrenciyi gözaltına aldı.

Göteborg Üniversitesi’nde Filistin’e destek vermek amacıyla öğrenciler, yönetim kurulu toplantısına girmeye çalıştıklarında engellendi. Bunun üzerine toplantı odasının kapısının önünde kendilerini zincirle bağladılar. Marşlar söyleyerek direnen gençler, Filistin özgür olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.

“Üniversite Yönetimi; Öğrenciler Bizi Yanlış Anladı”

Göteborg Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Peter Larsson, göstericilerin mesajlarını dinlemedikleri iddialarına yanıt verdi: “Onlara 10 dakika söz verildi, ancak 25 dakika konuşmalarına izin verildi,” dedi. Larsson, yönetim kurulunun olayları kendi perspektiflerinden doğru yansıtılmadığını düşündüğünü belirtti. Larsson’a göre, toplantının başlaması gereken saat 10:00’da birçok gösterici toplantı odasına girmeye çalıştı. Göstericiler dışarı çıkarıldı, ancak bu kez de odanın dışında kendilerini zincirlediler.

Öğrencilerin Görüşü Farklı

Öğrenci temsilcileri ise, üniversitenin kendilerini dinlemek istemediğini ve ancak zincir eylemi yaptıklarında dikkatlerini çekebildiklerini belirtti. “Biz zincirleme eylem yapmasaydık, bizi muhatap almak istemediler. Ne zaman ki tepkimizi yükselttik, o zaman bizi dinlemek zorunda kaldılar,” dediler. Öğrenci temsilcileri, eylemlerine devam edeceklerini ve üniversite önündeki çadırlarını kaldırmayacaklarını açıkladılar.

“Bize Eylem Yapamazsınız Denildi”

Kendini zincirleyen öğrencilerden biri olan Üniversite Öğrencisi Taha Khatab, rektör Malin Broberg’e bilgi vermek amacıyla iki öğrenci arkadaşıyla birlikte yönetim kurulu toplantısından önce üniversiteye geldiklerini belirtti. Taha Khatab, bir üniversite çalışanı tarafından durdurulduğunu ve itildiğini ifade etti.

“Bize hoş gelmediniz dedi. Bu gerçekten gereksiz bir muameleydi,” diye ekledi Khatab. Bu açıklamayı, kendisi ve arkadaşları polis tarafından zorla binadan çıkarıldıktan sonra yaptı. Polis, öğrencilerin yaklaşık iki saat boyunca binayı kendi istekleriyle terk etmeleri için çaba gösterdikten sonra, onları zorla çıkarmaya karar verdi.

Lund Üniversitesi’nde de Olaylar Yaşandı

Göteborg’daki olaylarla eş zamanlı olarak Lund Üniversitesi’nde de benzer bir eylem gerçekleşti. Burada, öğrencilere bölüm başkanlarından biri saldırdı. Öğrenciler, saldırıya karşılık vermeyerek çekilen videolarla olayı teşhir etti.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın