Fay hattı olan bölgede siyanürlü altın madeni işletilmesine izin

Balıkesir’de 16 köyü olumsuz etkileyecek altın madeni projesi Balıkesir’in 20 diri fay hattından biri olan Gökçeyazı Fay Hattı’nda yer alması soygun ve talanın ölçü tanımazlığını gözler önüne serdi.
Uzmanlar 7 büyüklüğünde bir deprem uyarısında bulunurken AKP’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı altın madeni izni vermekte bir sakınca görmüyor.

“Proje, Türkmen Dağı’ndaki ormanlarımızı, Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular ve daha pek çok köyün tarım alanlarını, meralarını ve hazine arazilerini yok edecek.

Ruhsat Alanı 15 bin 627 dönüm, ÇED alanı ise 9 bin 133 dönüm. ÇED alanının 6 Bin 822 dönümü orman, 1.615,5 dönümü özel mülkiyet (tarım arazisi), 676,3 dönümü hazine arazisi, 19,5 dönümü ise mera statüsünde. Proje süresi 9 yıl.”

EMPERYALİZM VE İŞBİRLİKÇİLERİ ÜLKEMİZİ DELİK DEŞİK ETTİ

İktidara geldikten sonra yaklaşık 400 bin madencilik sertifikası dağıtan AKP faşizmi yeraltı zenginliklerimizin talanının önünü açtı. Emperyalizm bahsi geçen 400 bin madencilik sertifikası olan şirketler ile işbirliğiyle ülkemizin yeraltı kaynaklarını talan ederken geriye zehirli toprak, çöle dönüşmüş milyonlarca dönüm arazi bırakıyor.
Kısa zamanda ne götürürsem kardır diyerek hiç bir önlem almaya dahi gerek duymayan yağmacı emperyalist şirketlerin arkasında AKP iktidarı var. Bu yağma sonucunda en son İliç maden ocağında yaşanan katliamda 9 işçi hayatını kaybetmişti. Ayrıca madenin bulunduğu havzayı da siyanürle zehirledi. Ancak İliç maden ocağı siyanür ile altın arama faaliyetini sürdürüyor.

Balıkesir’de 16 köyün olumsuz etkileneceği proje kapsamında, İvrindi-Gökçeyazı ovalarında 36.620 dekar alanı kapalı sistem sulamaya açıldı. Siyanürle altın arama projesine verilen izin ile bu büyük alanda yapılması planlanan hayvancılık ve tarımın da ölmesi emperyalizmin çıkarından başka bir şey düşünmeyen AKP faşizminin umrunda değil…

Sosyal ağlarda paylaşın