Emeklilerden TÜİK’e : “Her ay cebimizden paramızı, soframızdan ekmeğimizi çalıyorlar”

Türkiye(GHA)
AKP hükümeti tarafından ülkemiz giderek yoksullaşırken, özellikle emekliler geçinemez hale geldi. Sömürü soygun ve talan ekonomisinin etkilerini toplumun her kesimi derinden hissederken, emekliler bu durumu daha da ağır şekilde yaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2021 Mart ayı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 400 bin emekli ve hak sahibi bulunuyor. Bu emeklilerin yaklaşık 8 milyon 350 bini 4A, yani SSK emeklisi olup, ortalama maaşları 2 bin 206 lira seviyesinde. Yaklaşık 2 milyon 690 bin kişi ise 4B, yani Bağ-Kur emeklisi. Açlığa mahkum edilen emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde eylem düzenleyerek, TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyon rakamlarına tepki gösterip domates fırlattı.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Beşiktaş Sabancı Lisesi önünde toplanan Emekli Meclisi üyeleri, TÜİK binasına yürüyüp, protestolarında binaya domates atarak, “Bunlarla salça yaparsınız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

“Her ay cebimizden paramızı, soframızdan ekmeğimizi çalıyorlar”

TÜİK önünde düzenlenen eylemde konuşan Emekliler Meclisi Grup Sözcüsü Hasan Kaşkır, “Emekli düşmanı TÜİK kapatılsın, haklarımızı istiyoruz” kampanyasını başlattıklarını belirtti. Kaşkır, “Her ay cebimizden paramızı, soframızdan ekmeğimizi çalan TÜİK’i, 17 milyon emekli adına protesto edeceğiz” şeklinde konuştu.

AKP’nin emekli karşıtı yasalarını her platformda teşhir edeceğiz

Kaşkır, sözlerine şöyle devam etti: “TÜİK, saraya yaranmak amacıyla enflasyon rakamlarını kasıtlı olarak düşük gösteriyor. Bu nedenle bizleri açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediyorlar. Açıklanan rakamların, gerçek enflasyonla hiçbir ilgisi yok. Çarşıda, pazarda yaptığımız alışverişlerde hayat pahalılığını bizzat yaşıyoruz. TÜİK, fiyatları düşük göstererek enflasyonu düşüyor gibi yansıtmaya çalışıyor. AKP hükümeti, emeklinin yaşam kalitesini yükseltmek yerine ’emekliye ücretsiz şezlong ve şemsiye vereceğim’ diyerek geçim sıkıntısı çeken emeklilerle adeta dalga geçiyor. AKP, basın ve medyada emeklilik yasasında değişiklikler yapacağını duyurarak kamuoyunun tepkisini ölçmeye çalışıyor. Eğer bu yeni yasa kabul edilirse, 2008 sonrasında memurluğa başlayanlar, emekli olduklarında mevcut meslektaşlarından en az yüzde 30 daha az maaş alacaklar. Kampanyamızı sürdürürken, AKP’nin emekli karşıtı yasasını da her platformda teşhir edeceğiz. Ayrıca, yaşananlara sessiz kalan sahte sendikaları da emekçilere ve emeklilere şikayet edeceğiz” dedi.

“Domateslerle salça yaparsınız”

Kaşkır, “Taleplerimiz net. Maaş oranlarının 2008 öncesine döndürülmesini, sağlık kesintilerinin kaldırılmasını, intibak yasasının çıkarılmasını, ek zam yapılmasını ve emeklilere sendika kurma hakkı tanınmasını istiyoruz. Pazardan 30-40 liraya zorla aldığımız domatesleri TÜİK yöneticilerine getirdik. Alın bunlarla salça mı yaparsınız, menemen mi, siz karar verin” ifadelerini kullandı. Kaşkır’ın bu açıklamasının ardından emekliler, yanlarında getirdikleri domatesleri TÜİK binasına fırlattılar.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın