AYTEN ÖZTÜRK İÇİN ADALET İSTİYORUZ!

Adalet istiyoruz ismiyle başlatılan bir imza kampanyasında Ayten Öztürk için adil yargılanma talep edildi. Kendilerini duyarlı ve hak savunucuları olarak ifade ederek metne imza atanlar Ayten Öztürk için adalet istediler.
İmza metninde şu ifadeler yer verildi;

Ayten Öztürk, 8 Mart 2018 tarihinde Lübnan’da, Beyrut Refik Hariri Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra, yasadışı bir şekilde, 14 Mart 2018’de Türkiye’ye kaçırıldı.

Bu tarihten, 28 Ağustos 2018’e kadar, Ankara’da gizli bir işkence merkezinde, 6 ay boyunca işkence gördü, insanlar üzerine yalan ifade vermeye zorlandı. Elektrik verme, falaka, Filistin askısı, tabutluk, tazyik suyu ve tecavüz tehditleri gibi birçok işkence yöntemine maruz kaldı, vücudunda sigara söndürüldü.

28 Ağustos 2018’de, Ankara’da, gözleri bağlı bir şekilde Siyasi Şube polisine teslim edildi. Resmi kayıtlarda gözaltı tarihi olarak 28 Ağustos 2018 görünmektedir. Gözaltına alındıktan sonra avukatları, Ayten Öztürk’ün maruz kaldığı işkencelerin delili olan vücudundaki derin yaraların tespitini istedi.

Ayten Öztürk, 1 Eylül 2018’de çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi’nde tutuklandı. Tutuklama kararında, Ayten Öztürk’ün “üzerinde bomba olduğu” yönünde yapılan asılsız iddia somut bir delil ile çürütüldü.

Ayten Öztürk bu dava devam ederken, Türkiye’de ve dünyada gündemde tutuldukça işkencede gördüğü işkencenin etkileri gündeme geldi. 2 Mayıs 2019’da yargılandığı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunmasını yaparak işkencede yaşadıklarını tek tek anlattı. Mahkeme, işkence iddialarına ilişkin hiçbir soruşturma yürütmedi ve 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bu ceza kararı 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylandı.

Ayten Öztürk hakkındaki dava, bu süreçte Anayasa Mahkemesi’ne ve sonrasında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.

Ayten Öztürk hakkında, 3 yıl tutuklu kaldığı bu davanın 10 Haziran 2021’de görülen duruşmasında, sadece bir itirafçı şahsın soruşturma aşamasında verdiği “LİNÇ OLAYINI KALDIRDIM” şeklindeki beyana dayalı olarak mahkeme tarafından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ayten Öztürk, bu dava kapsamında, yeniden yargılama talebi reddedilen sanıkların dosyalarının kapatıldığı bu kararda, ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan Ayten Öztürk’ün yargılandığı dosyada, yeniden yargılama kararı verilerek adli hatanın ve hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu karara itiraz edilmektedir ve mahkemeye yeniden başvuru yapılmıştır.

Biz duyarlı insanlar, hak savunucuları olarak; ağır işkencelerle insanlar üzerine ifade vermeye zorlanan, işkence ve tecrit altında yaşamını sürdürmeye çalışan Ayten Öztürk’ün bu hak mücadelesinde yanında olduğumuzu ve taleplerinin karşılanmasını bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.

Destek Verenler:

Adnan Özyalçıner – Ahmet Telli – Akın Birdal – Ali Balkız – Ali Bozan – Ali Ekber Eren – Ali Geygeoloğlu – Ali İsiyel – Ali Kenanoğlu
Ali Papur – Ali Rıza Aydın – Alp Altınörs – Ayhan Ayaydın – Ayla Yılmaz – Ayten Kordu – Ayşe Işık – Barış Arat
Barış İnce – Barış Terkoğlu – Berfin Özgür – Burhan Berken – Burhan Karacan – Büse Özbek – Celal Ertaş – Cemal Öğütkan
Deniz Emekçi – Devran Sağlam – Doğan Ergün – Doğan Tarkan – Duygu Erdoğan – Ebru Bingöl – Edip Yalçınkaya
Ekrem Karakaya – Emel Gülbay – Emine Aslan – Ercan Geyik – Eren Dağıstanlı – Ergin Bulut – Erol Aslan – Erdoğan Aydın
Ersan Eser – Esat Arslan – Evrim Yıldız – Fadime Köse – Faruk Arıkan – Fatih Polat – Faysal Dağlı – Feray Aytekin
Fikret Başkaya – Gülşah Deniz Atalar – Gülten İlhan – Güven Boğa – Hacer Özdemir – Haluk Bozdoğan – Haluk Işık
Halil İbrahim Özcan – Hasan Korkmaz – Haydar Ergülen – Hüseyin Aygün – Hülya A. Kaya – Hülya Uğur Tanrıöver
Işık Kansu – İbrahim Kaboğlu – İhsan Eliaçık – İrfan Türetken – İskender Bayhan – İsmail Hakkı Tombul – Kemal Ay
Levent Yıldız – Mahir Sayın – Makbule Oral – Mehmet Aksu – Mehmet Bozkurt – Mehmet Emin Keleş – Mehmet Erbil Kıymaz
Mehmet Selim Erol – Meral Akşen – Mert Şeren – Meryem Mıhçıoğlu – Murat Sabuncu – Mustafa Ata – Mustafa Çamlıca
Mustafa Güllüoğlu – Mutlu Coşkun – Narin Tütüncü – Nazlı Kıymet Ezberci – Necdet Saraç – Nihat Kula – Nihat Yılmaz
Nilgün Güresin – Nilüfer Uğur Dalay – Nurcan Gökdemir – Nurettin Durman – Nurettin Işık – Önder İşleyen – Özgür Boğatekin
Özgür Karataş – Özgür Pulat – Özgür Ulas – Perihan Koca – Pınar Gayip – Rahmi Saltuk – Reyhan Kartal
Rıza Şimşek – Sadık Akar – Sami Evren – Sami Ulusoy – Selçuk Kozağaçlı – Selim Aydın – Sıtkı Kara – Süha Tanyeri
Şenol Kartal – Şevket Çoruh – Tamer Yılmaz – Taylan Özgür Yıldız – Teoman Arif – Timuçin Köprülü – Ufuk Bayram
Ulaş Kılınç – Umut Koyuncular – Ümit Bircan Ay – Ümit Gedik – Vedat Savaş – Yaşar Seyman – Yener Yanık – Yıldız Ertuğrul

Sosyal ağlarda paylaşın