“Arananlar” Listelerinde, “Haksız, Hukuksuz, Hükümsüz” İsimler!

Geçtiğimiz ay, Almanya’da da bir grup genç, Türkiye Konsolosluğu ve Almanya Adalet Bakanlığı önünde eylemler yaparak isimlerinin terör listelerine konulmasını protesto ettiler. Türkiye faşizmi, hergün onlarca insanı bu listelere koyarak onları “aranan suçlular” olarak ilan ediyor, başlarına ödüller koyuyor. Özellikle son dönemde listelere konulanların dikkat çeken bir başka özelliği var. Bunlar, haklarında herhangi bir arama, yakalama, tutuklama kararı olmayan, haklarında herhangi bir dava açılmamış, ve haklarında herhangi bir hüküm olmayan kişiler. Evet, yanlış okumadınız: Hakkında açılmış bir soruşturma bile olmayan isimler, Türkiye Cumhuriyeti faşizminin keyfiliği ile -ve de Avrupa emperyalist devletlerinin işbirliği ile- listelere konuluyor. Bu nedenle, Almanya’da bu listelere karşı yapılan eylemlerde, hem Türkiye Konsolosluğu önünde gösteriler yapıldı, hem de Almanya Adalet Bakanlığı önünde.

KORKU VE GÖZDAĞI LİSTELERİ:

Türkiye faşizmi, halka gözdağı vermek, halk için mücadele eden devrimcileri, yurtseverleri, ilericileri terörize etmek için bu listeleri gündeme getirdi. Kırmızı, yeşil, mavi, turuncu, gri olmak üzere, insanlar beş ayrı kategoriye ayrılıp “suçlu” ilan ediliyorlar. Kimi, neye göre bu kategorilerden birine koydukları da genel olarak bir muamma. Burada da tam bir keyfilik, hukuksuzluk, hükümsüzlük söz konusudur. Amaç düzene karşı çıkan tüm güçleri kriminalize etmek, “suçlu” göstermektir. Onların demokratik mücadelelerini terörize etmektir.

KOVBOY KÜLTÜRÜ!

Bu renk renk listelerin bir de tarifesi var. Eski kovboy filmlerini izleyenler hatırlayacaktır. Aranan “haydut”ların resimleri bir afişe basılır, üzerine “WANTED!” (Aranıyor!) yazılır ve altına da aranan haydutu yakalatana veya ölüsünü getirene verilecek ödülün miktarı yazılırdı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, şimdi bu uygulamayı “dijital” alanda yapıyor. Kırmızı listede yer alanların başına konulan ödül miktarı, 10 milyon TL. Mavi listedekiler için 3 milyon TL. Yeşil listedekilerin başına konulan ödül 2 milyon TL. Turuncu listedekiler için 1 milyon, gri listedekiler için de 500 bin TL ödül konulmuş. Faşizm, bas bas bağırıyor, listedekileri “diri ya da ölü getirene” milyon TL.

MUHBİRLİĞİ TEŞVİK!

Listeler, aynı zamanda halkı muhbirliğe teşvik eden bir rol oynuyor. Faşizm, onyıllardır bu alanda başarılı olamamıştır aslında. Elbette yer yer muhbirliği çok yaygınlaştırdıkları şehirler, bölgeler oldu. Fakat yine de muhbirliği, ihbarcılığı halk içinde meşrulaştıramadılar, kanıksatamadılar. Listelerle, “büyük ödüller”le, yani parayla muhbirliği “cazip” hale getirmeye çalışıyorlar.

LİSTELER, TOPYEKÜN İPTAL EDİLMELİDİR!

Halkın avukatlarının belirttiği gibi, listelerin ne hukuki bir dayanağı, ne de bir meşruluğu vardır. Bu nedenle de topyekün iptal edilmesi gereken, derhal yürürlükten kaldırılması gereken listelerdir.

Sosyal ağlarda paylaşın