AKP’nin TALAN PROJELERİ: YAP İŞLET DEVRET

Bu yazı haftalık siyasi dergi Halk Okulu’nun 246. sayısından alınmıştır

AKP FAŞİZMİ,KUZEY MARMARA OTOYOLU İHALESİNİ VERDİĞİ Kolin, Limak, Cengiz ve Kalyon Şirketlerinden Oluşan
“BEŞLİ ÇETE”YE 1 MİLYAR 338 MİLYON ‘İLAVE ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ’ VERDİ
TAM 1 MİLYAR 338 MİLYON ARAÇ!
ULAŞILMASI MÜMKÜN OLMAYAN, ASTRONOMİK BİR SAYI BU.
ÖYLE Kİ; TÜRKİYE’DEKİ TÜM ARABALAR
SIRAYLA KUZEY MARMARA OTOYOLU’NDAN 87 KEZ GEÇSE
BU “İLAVE GARANTİ” EDİLEN ARAÇ GEÇİŞ SAYISI TUTTURULAMIYOR!
BU, AKP FAŞİZMİYLE EMPERYALİZMİN SÖMÜRÜ TUZAĞI
BU, MİLYONLARCA DOLAR BORÇLANMAK DEMEK
BU, BORCUN ANA FAİZİNİ ÖDEMEK İÇİN BİLE
HALKIMIZIN GELECEĞİNİN 25-50 YIL İPOTEK ALTINA ALINMASI DEMEK HALKIMIZI HER GEÇEN GÜN DAHA DA YOKSULLAŞTIRIRKEN
1 MİLYAR 338 MİLYON İLAVE ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİNİN
FATURASINI HALKA ÖDETMEK DEMEK
BU, GEÇMEYEN HER ARAÇ İÇİN HALKIN PARASINI
YANDAŞ VE EMPERYALİST TEKELLERE AKITMAK DEMEK
AKP FAŞİZMİ 22 MİLYARA MÂL OLACAK 8 PROJE İÇİN
BEŞLİ ÇETE VE EMPERYALİST TEKELLERE 59 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ HALKIN EMEĞİNDEN, EKMEĞİNDEN, CANINDAN ÇALINAN 37 MİLYAR DOLAR AKP’NİN YANDAŞ ŞİRKETLERİNE VE EMPERYALİST TEKELLERE HİBE EDİLDİ
YAP-İŞLET-DEVRET,
EMPERYALİZMİN VE AKP’NİN
SOYGUN VE TALAN POLİTİKASIDIR!
(Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu)

AKP faşizminin, iktidar olduğu günden bu yana, yandaş ve emperyalist şirketlerle el ele vere-rek, ağırlıkla “inşaat ve altyapı” alanları olmak üzere, en büyük soygun yöntemlerinden biri de; Yap-İşlet-Devret” projeleri oldu. Bu talan projelerine “Mega projeler”, “Asrın projeleri” adını verdi. “İnşaatsektörü”, “ekonominin motoru” denildi ve 2003-2022’de toplanan 86 milyar 138 milyon lira deprem vergisi bu alana yatırılarak yandaş firmalara aktarıldı.


Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli Nedir ?

Devlet altyapı yatırım veya hizmetlerinin yapım maliyetinin yerli veya emperyalist şirketler tarafından karşılanması ve bu şirketlerin 25-50 gibi uzun sürelerle işletme hakkını alması, ürettiği altyapı ve hizmetleri devlet kuruluşlarına satması ve belirlenen sürenin sonunda da devlete devredilmesidir.

AKP faşizminin “Yap-İşlet-Devret” soygunu da; işçiye, memura, esnafa, sanatçıya her gün yeni vergiler eklerken bu vergilerin, yer altı, yer üstü zenginliklerinin devlet eliyle işbirlikçi tekellere akıtılmasıdır.

AKP faşizmi “Yap-İşlet-Devret” projeleriyle devasa servetler kazandırdığı “Beşli Çete”ye vergi borcu indirimi yapmaktan borç silmeye, yapılan köprü ve tünellerde araç ve yolcu, hastanelere hasta, havaalanlarında uçak ve uçuş garantileri vermekten, olası zararlarını devletin karşılayacağı güvencesini vermeye kadar her türlü kolaylığı sağladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yap-işlet-devret politikası için “Milletin cebinden tek kuruş çıkmayacak!” diyordu. Oysa bu projelere verilen garantinin tutmamasıyla oluşan ve 50 yıla kadar sürecek borçların faturası da yine emekçi halkın omuzlarına yüklendi, halk her geçen gün daha da derinleşen bir yoksulluğa sürüklendi.

Kuzey Marmara Otoyolu’na 1 MİLYAR 338 MİLYON Araç Garantisi Veren AKP Geçmeyen Her Araç için Yandaş TekellereDevlet Kasasından Ödeme Yapacak

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Denetim Resmi Taslak Raporu’na dayandırdığı Kuzey Marmara Otoyol ihalesi konusundaki bilgiler; “Beşli Çete”nin AKP iktidarıyla nasıl büyüdüğünü, el ele vererek devasa milyar dolarlık soygunları nasıl yaptıklarını çok açık gösteriyor.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılırken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu toplam 8 milyar dolara mâl olduğunu açıkladı ve “Bu maliyetin çok kısa sürede geri dönüşünü öngörmekteyiz.” dedi. Fakat 2 milyar 186 milyon dolar tutarında ek maliyetle geçiş garantili otoyol planı diğer projeler gibi zarar etti.

Eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, bakan olmadan önce, yap-işlet-devret projelerinden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu ihalesini alan, AKP faşizminin “Beşli Çetesi” KOLİN, LİMAK, CENGİZ, KALYON şirketlerinden oluşan işletmenin CEO’suydu. AKP faşizmi tarafından Ulaştırma Bakanlığı’na getirildi. Ve Kuzey Marmara Otoyolu ‘İlave araç geçiş garantisi’ni 1 MİLYAR 338 MİLYON gibi tutturulması imkânsız sayılara çıkardı.TAM 1 MİLYAR 338 MİLYON ARAÇ!

Öyle ki; Türkiye’deki tüm arabalar sırayla Kuzey Marmara Otoyolu’ndan 87 kez geçse bu “ilave garanti” edilen araç geçiş sayısı tutturulamıyor! (*)

Geçen araç sayısı ile Ulaştırma Eski Bakanı Cahit Turan’ın verdiği 1 MİLYAR 338 MİLYON araç garantisi arasındaki fark AKP yandaşı tekellere devlet kasasından ödenecek.

Cahit Turhan’ın yaptığı bu iyilik karşılıksız kalmadı ve bakanlık görevi bitince tekrar “1 Milyon TL Maaşla Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi CEO’luğuna Getirildi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın bu bilgiyi deşifre etmesinin ardından, AKP faşizminin mahkemeleri halkı iliklerine kadar sömüren, yer altı-yer üstü zenginliklerini yağmalayan AKP iktidarını ve ortakları “Beşli Çete”yi koruma altına aldı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği “Eski Bakana Kıyak CEO görevi” haberlerine erişim engeli kararı çıkardı.

Yap İşlet Devret Projeleri AKP İktidarının Devletin Kasasındaki Halkın Parasını “Beşli Çete”ye ve Emperyalist Şirketlere Akıtma Politikasıdır

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü, Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu, Ankara Niğde Otoyolu, Kuzey Marmara Kurtköy-Akyazı Otoyolu, Kuzey Marmara Kınalı Odayeri Otoyolu projeleri yap-işlet-devret politikalarıyla yapıldı. Bu projeler “Beşli Çete”den oluşan şirketlere verildi.


Yap-işlet-devret projeleri için, 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporları Verileri;


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘yap-işlet-devret’ projelerinin milyarlarca TL’lik hesap hataları ile yönetildiğini, bağlı birimlerinin ise kanuna aykırı ihalelerle yüz milyonları yok ettiğini gösteriyor.

Çok somut bir örnek: AKP iktidarı geçiş garantili 8 proje için Beşli Çete ve emperyalist tekellere 59 milyar dolar (1.9 trilyon lira) ödedi.
Devlet kendisi yapsaydı 22 milyara (726 milyar lira) mâl olacaktı.
Aradaki fark, daha doğrusu zarar, 37 milyar dolar.
Halkın emeğinden çalınan 37 milyar dolar AKP’nin yandaş şirketlerine ve emperyalist tekellere akıtıldı.

Bu 37 milyar dolarla adı geçen yap-işlet-devret projelerinin yaklaşık iki katı daha yapılabilirdi. Ama amaç köprü, tünel, yol yapmak değil; devlet kasasından yandaşları zengin etmek, yandaşlar üzerinden faşist AKP iktidarını beslemek olunca zararın hesabı yapılmıyor. Tam tersine zarar ne kadar büyürse yandaşların ve AKP iktidarının serveti o kadar büyüyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü, bu dört örnek projede de araç geçiş garantisi: 105 milyon 102 bin.
2023’te ortalama araç sayısı ise 35 milon 570 bin.
Aradaki uçurum farkı AKP faşizmi halkın emeğinden, ekmeğinden çalarak, zamlarla, vergilerle halkın kanıyla, canıyla beslenen “Beşli Çete”ye veriyor.

Yap-İşlet-Devret Projeleri Halkın Geleceğini Karartan, İpotek Altına Alan Projelerdir.

Yoksulluk ücreti olan asgari ücretliler, tüm emekçilerin ve emekliler maaşlarına zam isterken “ekonominin buna elverişli olmadığını” söyleyen AKP faşizmi siyasi propaganda için, yandaş ve emperyalist tekelleri beslemek için;
Halkın ve ülkenin acil ihtiyacı olmayan, tam tersine, üretimde ve tarımda kayıplara, doğa katliamına neden olan köprülere, otobanlara, şehir hastanelerine, konuta, alışveriş ve ticaret merkezlerine borç aldığı milyon dolarları aktarıyor.

Yap-işlet-devret projeleri halkı geleceğini karartan, ipotek altına alan projelerdir.
Geleceğimize, vatanımıza, doğamıza sahip çıkmanın tek yolu Halk Komitelerinde, Halk Meclislerinde örgütlenmek ve faşizme karşı mücadele etmektir.

(*)Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Denetim Resmi Taslak Raporu – 16.09.2019 tarihli 2 No’lu Mutabakatname

Sosyal ağlarda paylaşın