
Trabzon’da ŞOK Marketler zincirine bağlı depoda çalışan işçilerin “artan iş yükü, düşük ücretler ve iş güvenliği” sorunlarının çözümü için başlattığı iş bırakma eylemi 5’nci gününde sürerken, 30 işçi, tazminatsız işten çıkarıldı.
30 işçi, patronların işçilere karşı silahı olan “Kod 49 gerekçesiyle” işten çıkarıldı.
Elbette, işten çıkarma gerekçesinin Kod 49’la ilgili olmadığını herkes biliyor.
ŞOK’un sömürücü, soyguncu patronları, işçiler direndiği için, karşı saldırıya geçip işten çıkarma silahını kullandılar.
İşçileri TAZMİNATSIZ işten çıkardılar.
*
İşçilerden Açıklama: “Haklarımız Hiçe Sayıldı! Kış Ortasında İşsiz Bırakıldık!”
Dün Depo önünde işçiler bir açıklama yaparak bu saldırıyı protesto ettiler. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Dün akşam birçok arkadaşımızın SGK bildirimi Kod 49 ile yapılarak iş akdi feshedildi. Sendikalaşma hakkımız, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı ile işten kaçınma hakkımız hiçe sayıldı. Kış ortasında, Ramazan’a günler kala işsiz, tazminatsız bırakıldık”.
İşçiler, Kod 49 uygulamasıyla kıdem, ihbar ve işsizlik maaşı haklarının da gasp edildiğini vurguladılar.
“Haklarımızı Alana Kadar…”
Depo önünde yapılan açıklamada işçiler, bir kez daha çalışma koşullarını ortaya koyarak, “depoda rafların devrilme riski taşıdığını, koruyucu ekipmanların sağlanmadığını, hijyen koşullarının yetersiz olduğunu ve yeterli havalandırma bulunmadığını” aktardılar. “Talebimiz ek bir ayrıcalık değil, insani ve yasal çalışma koşullarıdır” diyen işçiler, “haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini” belirttiler.