ABD’den Provokasyon: İran’a Ait İHA’yı Düşürdü

Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren, halkların huzur içinde yaşamasını engelleyen, sürekli savaş ve çatışma çıkartan ABD emperyalizminin İran’a yönelik saldırıları devam ediyor. Yıllardır ambargolarla, kısıtlamalarla, kuşatmalarla, çeşitli baskı yöntemleriyle hizaya getirmeye çalıştığı İran’a geçtiğimiz aylarda İsrail eliyle bir askeri saldırı da düzenlemişti ABD. Haftalardır İran’a saldırması beklenen emperyalist haydut ABD bugün bir provokasyona daha imza attı.

Kendi topraklarından binlerce km uzakta bulunan ABD’ye ait savaş gemisi Umman Denizi’nde İran’a ait bir insansız hava aracını vurarak düşürdü.

Reuters’ın aktardığına göre, İran’a ait İHA’nın ABD uçak gemisine yaklaşması nedeniyle vurulduğu bildirildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Tim Hawkins, “Abraham Lincoln gemisinden kalkan bir F-35C savaş uçağı, kendini savunmak, uçak gemisini ve gemideki personeli korumak için İran’a ait insansız hava aracını düşürdü” dedi.

Yaklaşık 5000 km’den kalkıp bir başka ülkeyi tehdit etmek için askeri yığınak yapan, savaş hazırlıklarını dünyaya duyuran ABD emperyalizmi bir küçük İHA’dan korkuya kapılıyor. Onlar istediği her yere yerleşmeyi, saldırmayı, askeri yığınak yapmayı kendine hak görürken, tehdit altındaki ülkenin kendisini savunmasını, tedbir almasını, bilgi ve istihbarat toplamasını suç sayıp saldırı gerekçesi yapıyor.

İRAN’DAN AÇIKLAMA

İran medyası, ABD’nin düşürdüğünü açıkladığı Şahid-129 tipi insansız hava aracının (İHA) uluslararası sularda “rutin ve yasal” bir keşif görevi yürüterek görüntüleri üsse başarıyla ilettiğini ve ardından İHA ile iletişimin kesildiğini duyurdu.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansının ismi açıklanmayan askeri yetkililere dayandırdığı haberde, Şahid-129 tipi İHA ile uluslararası sularda rutin ve yasal bir keşif görevi yürüttüğü esnada iletişimin kesildiği belirtildi.

İHA’nın görevi sırasında görüntüleri başarıyla üsse ilettiği belirtilirken bağlantı kaybının nedeni konusunda inceleme başlatıldığı ve ayrıntıların daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.

Bununla beraber, ABD basınına göre İran Hürmüz Boğazı’nda ABD tankerine el koymak istedi. El koyma girişimi ABD savaş gemileriyle engellendi.

İran’ın haber ajansı isimsiz yetkililere dayanarak, bir geminin gerekli izinler olmadan İran sularına girdiğini bildirdi. 

Sosyal ağlarda paylaşın