Avrupa Emperyalizmi, Göç etmek zorunda bıraktığı Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesini istiyor.

Özel Haber

Avrupa (GHA) Avrupa’daki emperyalist ülkeler, 2010 yılında Suriye’yi teslim almak, işbirlikçileştirmek, Beşar Esad’ı devirmek amacıyla dünyanın her yerinden gelen cihatçılara maddi ve manevi destek sağlayarak Suriye’yi yok olmanın eşiğine kadar getirdi. Bu savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybederken, Milyonlarcası da sözde daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. Ancak şimdi, başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ülkeleri 14 yıldır yok edemedikleri Suriye’ye mültecileri geri göndermeye hazırlanıyor.

Emperyalist AB devlet ve hükümet başkanları, sınır güvenliği kurumu Frontex’in bu yıl düzensiz göçmen ve sığınmacı sayısında %42’lik bir düşüş bildirdiği bir ortamda zirve toplantısı düzenliyor. Buna rağmen, göç tartışmaları gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Birçok ülkede yeniden iç sınır kontrolleri getiriliyor, daha fazla sınır dışı edilme talepleri yükseltiliyor ve sığınmacı politikalarında zorlaştırıcı çözümler aranıyor. Bu adımlar, göçmenleri yıllardır zorla kurdukları hayatlarından koparmak amacı taşıyor.

Faşist Meloni’nin öncülüğü

İtalya yönetimi göçmen düşmanlığıyla biliniyor. Kendi ülkesine sığınan mültecilere ırkçı yaklaşımıyla bilinen İtalya hiç bir hak tanımıyor. Ve şimdi de “geri dönüş” adı altında göçmenlerin ülkelerine dönmesine öncülük ediyor. İtalya, Arnavutluk’ta sığınma başvurularını işlemek için başlattığı yeni projesiyle ön planda yer alıyor. Başbakan Giorgia Meloni, 13 yıldır süren iç savaşa rağmen Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesine kapı aralıyor. Meloni, “AB’nin Suriye stratejisini gözden geçirip, Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde ülkelerine geri dönebilmeleri için tüm taraflarla çalışmalıyız” derken, İtalya’nın bugüne kadar Suriyeli mültecilere hiçbir destek vermediği biliniyor.

İsveç’ten binlerce mülteciyi geri gönderme tasarısı

Suriye savaşından sonra en fazla Suriyeli mülteci kabul eden ülkelerden biri olan İsveç, şimdi bu mültecileri geri göndermek için çeşitli yasalar çıkarmaya hazırlanıyor. İktidardaki göçmen karşıtı faşist parti destekli sağ hükümet, İsveç’teki Suriyelileri geri göndermek istiyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Ortadoğu’daki durum böyleyken, ülkeler insanların hangi ülkelere gönderilebileceğini çok dikkatli incelemek zorunda kalacaklar” diyerek Suriyelileri Türkiye’ye yollama planlarını gündeme getirdi. İsveç’te 150 binden fazla Suriyeli yaşıyor, ve tümü geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya. Mevcut hükümet, göçmenlere yönelik büyük yaptırımlar uygularken, bu yaptırımların başında gelir düzeyini artırma, ev koşullarını iyileştirme ve kadrolu bir işe sahip olma zorunlulukları yer alıyor. İsveç’te bir göçmenin kiralık ev bulabilmesi 5 ila 10 yıl sürebilirken, 27.500 kronluk giriş maaşına ulaşmak neredeyse imkânsız. Hükümet, bu yaptırımlarla göçmenlerin yaşamlarını zorlaştırmayı hedefliyor ve gönüllü dönmek isteyenlere ise daha önce belirlenen 10 bin kron yardımını 30 Euro’ya kadar düşürerek sunuyor.

“Utanç verici geri dönüş”

Gerçek Haber Ajansı, İsveç’te Amnesty International ile görüşerek geri dönüşlerle ilgili sorular sordu. Amnesty International, geri dönüşlerin utanç verici olduğunu ve birçok ailenin burada hayatlarını yeniden kurduğunu belirtti. Hükümetin, özellikle göçmenlerin yaşamlarını zorlaştırarak onları gönüllü geri dönüşe zorladığını vurguladı. Amnesty International, bu duruma sessiz kalmayacaklarını, düzenleyecekleri kampanyalarla halkı bilgilendireceklerini ve göçmenlerin bu tür durumları mutlaka avukatlarına bildirmeleri gerektiğini belirtti.

“Biz burada hayat kurduk, dönmek istemiyoruz”

Suriye’deki savaşın ilk yıllarında İsveç’in Göteborg kentine gelen ve şu an esnaflık yapan Ahmet Fatumi, “Ülkelerimizi Avrupa ülkeleri yok etti. O yıllarda ‘Beşar Esad’ı yıkacağız’ diyerek bizi birbirimize kırdırdılar. Şimdi biz burada bir hayat kurduk ve bizi ülkemize geri göndermek istiyorlar. Nasıl dönebiliriz? Ülkemizde hiçbir şey yok, hazır bir yaşam yok. Çocuklarım burada doğdu, Arapça bile doğru düzgün konuşamıyorlar, Suriye’yi hiç görmediler. Şimdi oraya gitsek nasıl yaşayacağız? Kesinlikle dönmek istemiyorum, ne zorunlu ne de gönüllü” dedi.

Avrupa’da 1 Milyon Suriye’li Göçmen Var

2023 itibarıyla Avrupa’da yaklaşık 1 milyon civarında kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. Ancak gerçek rakam bunun kat kat üzerinde. Bu mültecilerin büyük çoğunluğu Almanya, İsveç, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşıyor. Özellikle Almanya, Suriyeli mültecinin en çok olduğu ülke. Almanya’da 2023 yılında yaklaşık 800.000 Suriyeli mülteci olduğu tahmin ediliyor. İsveç’te ise yaklaşık 150.000 Suriyeli mülteci bulunuyor.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın