İngiliz milletvekillerinden İngiltere İşçi Partisi Hükümeti’ne Suçlama: “Yaşanan insani kriz değil; hükümetlerin yardım ve yataklık ettiği bir soykırımdır.”

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 23E85EF7-26F6-4328-A538-CCA511245D20.jpeg

İngiltere’de eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in de aralarında bulunduğu 5 milletvekili, yayınladıkları bir mektupla, 100 gündür işbaşında olan İngiltere’deki İşçi Partisi hükümetini eleştirdiler.
İşçi Partisi hükümetinin “ahlaki ve siyasi korkaklık“la, soykırım sucunun ortağı olduğunu belirttiler.
İsrail’e desteğin kesilmesinin talep edildiği mektubun tam metnini aşağıda yayınlıyoruz:

“Sayın Dışişleri Bakanı,

Size, hükümetin hayatımızın en büyük suçlarından birine ortak olmasından duyduğumuz tiksintiyle yazıyoruz.

Bu sabah, çadırlarında barınan Filistinli mültecilerin diri diri yakıldığı haberiyle uyandık. İsrail’in bir hastane avlusuna düzenlediği hava saldırısında öldürülen mültecilerin bu dünyadaki son anları hayal edilemez bir acı ve ıstırap içinde geçti. Birkaç dakika önce İsrail hava saldırıları bir okulu vurdu ve çocuk felci aşısı olmayı bekleyen 22 kişiyi öldürdü.

Gazze’de yaşanan dehşet genellikle insani bir kriz olarak tanımlanıyor. Ancak gerçek şu ki, bu bir insani kriz değil; bizimki de dahil olmak üzere hükümetlerin yardım ve yataklık ettiği bir soykırımdır.

Hükümet seçildiği gün İsrail’e karşı durabilirdi. Gazze’deki soykırıma karşı çıkabilirdi. Askeri, ekonomik ve diplomatik desteği sona erdirebilirdi. Uluslararası hukukun eşit şekilde uygulanmasını savunabilirdi. Bunun yerine, İsrail’i adalete teslim etmedeki başarısızlık onu Lübnan’da binlerce insanı öldürme ve şimdi de BM’ye savaş açma konusunda cesaretlendirdi.

Hafta sonu yaşanan yıkım, yeni İşçi Partisi hükümetinin 100. gündönümüne denk geldi. Bundan hiç kuşkumuz olmasın. Filistinlilerin yaşamına karşı utanç verici bir kayıtsızlıkla geçen 100 gün oldu. 100 günlük ahlaki ve siyasi korkaklık. 100 gündür insanlığa karşı işlenen suçlara ortak olunuyor. Yaşanan son dehşetin ışığında, lütfen aşağıdaki sorulara cevap verebilir misiniz?

1- Birleşik Krallık hükümeti İsrail’e tüm silah satışlarını ne zaman durduracak ve dünya çapında bir yasak çağrısında bulunan Fransa, İtalya, İspanya ve Ürdün’e katılacak?

2- Hükümetin diplomatik ve siyasi desteğini sona erdirmesi için, eğer varsa, İsrail’in hangi kırmızı çizgileri aşması gerekiyor?

3- Hükümet acil bir gerilimin azaltılmasını kolaylaştırmak ve topyekûn bir bölgesel savaşı önlemek için ne yapıyor?

4- Birleşik Krallık hükümeti, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında varlığını sürdürmesinin yasadışı olduğu yönündeki son Uluslararası Adalet Divanı kararına katılıyor mu?

5- Birleşik Krallık hükümeti soykırıma karşı çıkıyor mu?

Tüm insan yaşamının eşit değere sahip olduğu inancında birleşen, her inançtan ve hiçbir inançtan olmayan seçmenleri temsil etmekten gurur duyuyoruz. Terk edilmiş olanları düşünmenizi rica ediyoruz. Sizi, bu hükümetin geride bıraktığı miras üzerinde düşünmeye çağırıyoruz. Sizi, rotayı değiştirmeye ve ortak insanlığımız için ayağa kalkmaya çağırıyoruz.

Adnan Hussain, Jeremy Corbyn, Ayoub Khan, Shockat Adam, Iqbal Mohamed.”

Sosyal ağlarda paylaşın