Türkiye genelinde işçiler direniyor

Ülkemizin bir çok yerinde emekçiler direniyor. İrili ufaklı işletmelerde onlarca yerde işçi direnişleri ile karşılaşmak mümkün. Ülkemizde belli başlı noktalarda öne çıkan direnişlerin bazılarını veriyoruz:

1. Polonez işçileri: Ağustos ayında İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez Gıda Fabrikası’nda düşük ücretler, baskı ve mobbing karşısında sendikalaşmak isteyen ancak Tekgıda-İş’e üye olmalarıyla işten çıkarılan 135 işçi fabrika önünde eylem başlattı. İşçilerin eylemi sürüyor.

2. Asplastik işçileri: İstanbul Hadımköy’de bulunan As Plastik fabrikası işçileri 19 Eylül’den bu yana grevde. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş’te örgütlenen As-Plastik işçileri 10 kişinin işten çıkartılmasının ardından eylem başlatmıştı. 140 işçinin greve çıkmasıyla As Plastik’te üretim durdu. İşçiler kovulan arkadaşları işlerine dönene kadar greve devam edeceklerini belirtiyor.

3. CarrefureSa işçileri: İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan CarrefourSA deposunda DGR isimli taşeron firmaya bağlı çalışan işçiler, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi iş yeri temsilcilerinin işten atılmasının ardından Ağustos ayında eylem başlatmıştı. İşçiler işten atılanların geri alınması ve maaşlarına zam yapılmasını talep ediyor.

4. Büyük Camii inşaatı işçileri: İstanbul’un Ümraniye ilçesinde 6 aydır süren inşaat süreci tamamlanamazken işçilerin maaşları ödenmedi. Maaşlarını ve diğer haklarını alamayan işçiler 10 Eylül’de inşaat alanında eyleme başladı. Bir işçi kendisini ateşe vermeye çalıştı.

5. Mersen Metal İşçileri: Nisan ayında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Fransa merkezli Mersen işyerinde şirket yönetiminin Birleşik Metal İş sendikası ile toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlamayı reddetmesinin ardından 4 işçi işten atıldı. İşçiler greve başladı.

6. Fernas Madencilik işçilerinin Soma’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüşü, Ankara’ya ulaştı. Ancak AKP polisi tarafından Ankara’ya girişinde engellediler. Polis, haklarını arayan madencilerin Ankara’ya girişine izin vermedi. Daha sonra muhalefet milletvekillerinin araya girmesi ile Ankara’ya daha sonra meclise girmeyi başaran emekçiler burada bir dizi görüşme gerçekleştirdiler…
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın