Binlerce Ölüme Sebep Olan Yandaş Mutahitler, Hatay’da Yeniden İnşaat Yapıyor!

Özel Haber

Türkiye(GHA)

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay’da onbinlerce insanın ölümüne neden olan çürük binalar yapan Mutahitler, Hatay’da yeniden inşa edilen deprem konutlarının da ihalelerini aldı.

Depremden sonra 20 aydır kaderine terk edilen Hatay’da yandaş müteahhitlere yeniden verilen deprem TOKİ konutları ihalelerinin sonrasında yapılacak bu konutların ne kadar güvenli olacağı sorusu akıllara geldi. Binlerce insanın ölümünden sorumlu müteahitleri cezalandırmak bir yana ödüllendiriyor AKP. Onbinlerce insanın ölümüne sebep olan bu yandaş müteahhitlerin yapacağı deprem konutlarının depreme dayanıklı olup olmayacağı iktidarı ilgilendirmiyor.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, on binlerce binanın yıkılmasına ve yüz binlerce insanın evsiz kalmasına yol açtı. Bu katliamın sonucunda resmi rakamlara göre 50.000’den fazla insan hayatını kaybetti. Gerçek rakamlar bunun kat kat üzerinde. Yıkılan binaların birçoğunun denetimsiz veya inşaat standartlarına uygun yapılmadığı ortaya çıktı.
Depremlerde yaşanan ölümlerin sorumlusu bu binaların yapımından sorumlu olan müteahhitlerin, yeniden yapılanma sürecinde hükümetin desteğiyle yeni projeleri de üstlenmiş olmaları, sadece Hatay halkını değil tüm halkımızı öfkelendiriyor.

Tüm İhaleler Depremde Yıkımlardan Sorumlu Yandaş Müteahitlere

Hatay Antakya’da, 9 Şubat’ta 856 adet konut yapımı için ihaleye çıkıldı. 1 milyar 956 milyon TL’lik ihaleyi faşist AKP şefi Erdoğan’a yakınlığıyla dikkat çeken Siyahkalem Mühendislik İnşaat Şirketi aldı. Ahmet Cengiz Özdemir’in yönetim kurulu başkanı olduğu şirket, daha önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki açık spor sahasının kapalı hale getirilmesi ihalesini de almıştı. Bu işten 10 milyon 390 bin TL kazanan şirket, şimdi de deprem konutları inşasında yer alıyor.

Sarıdağlar İnşaat, Antakya Dikmece Mahallesi’nde 1514 konutun ihalesini aldı. Aynı firma, Palandöken’de inşa ettiği kayak pistinin iki kez çökmesiyle biliniyor. Ayrıca, Türkiye’nin ilk “muhafazakâr” otelinin de sahibi.

Bir diğer yandaş firma ise Rej Uluslararası İnşaat. Bu firma, Antakya Defne’deki birinci ve ikinci etap konutlarının ihalesini kazandı. Firma, Antakya’da birçok insanın ölümüne neden olan Rönesans Şirketi’nin alt firması olarak tanınıyor. Aynı zamanda, 45 günde inşa ettikleri Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin yeni doğan bebek ünitesinin tavanının çökmesi sonucu bir bebeğin ölmesine sebep olmuşlardı.

İntaş İnşaat, 500 konutun ihalesini aldı. Bu şirket, Antakya’da depremde yerle bir olan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Emlak Evleri’ni inşa eden firmalardan birinin ortağı. Aynı zamanda Hatay Havalimanı’nın depremde çöken pistini yapan firma.

İnkaya İnşaat, Antakya’nın 6. bölge etabını aldı. Sahibi Mehmet Çeker, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın dünürü.

May İnşaat, Kırıkhan Karataş Mahallesi ikinci etabını aldı. Şirketin sahibi, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka.

Çürük binaları yapan ve binlerce insanın ölümüne neden olan yandaş müteahhitlerin bazıları, depremden sonra kısa bir süre tutuklanmış, ardından serbest bırakılmışlardı. Depremin asıl sorumlusu AKP iktidarı, yandaş müteahhitlerini korumuş, depremin “takdiri ilahi” olduğunu açıklamış ve bu müteahhitleri aklamıştı. Şimdi ise Hatay’da aynı müteahhitler, yeniden deprem konutlarını inşa ediyor. Gerçek Haber Ajansı olarak, bu binaların denetimlerinin ne kadar gerçekçi yapıldığını ve kontrollerde yandaş firmalara ayrıcalık tanınıp tanınmadığını bir kez daha soruyoruz. Eski binaları inşa eden bu müteahhitlere yeni ihaleler vermek yeni katliamlara onay vermek anlamına gelmektedir. AKP faşizmi gözü doymaz müteahitlere çalmaya, yağmalamaya ve katletmeye devam izni vermiştir.

Devlet Eliyle Yine Mezarlar İnşa Ediliyor

Skandalın ortaya çıkmasından sonra Gerçek Haber Ajansı bölgede halkına sorular sordu:

İnşaat mühendisi Deniz Ç., yaşananların korkunç olduğunu, devletin bir kez daha yandaş şirketlerin eliyle cinayetlere yol açacağını belirtti. “Tüm ihaleler yandaş firmalara verildi. Devlet ilk ihaleye çıktığında bizler gerekli hassasiyetin gösterilmesi için yetkililere dilekçeler verdik. Ancak bu dilekçeler ciddiye alınmadı. Şimdi görüyoruz ki yeni binalarda da güvende değiliz” dedi.

Antakya Merkez’e bağlı Gülderen Deprem Konutları’nda ev sahibi olan Mustafa A., depremde birçok akrabasını kaybettiğini belirterek, “Oturduğumuz evler tamamen çürük çıktı. Şimdi aynı firmaların yeni inşaatları yapması beni korkutuyor. Ne kadar güvenli veya güvenli mi, sürekli kendime soruyorum. Korkuyoruz” şeklinde konuştu.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın