Türkiye’de Yılda Ortalama 10 Bin, Günde 32 Çocuk Kayboluyor

Ülkemizde faşizmin halk düşmanı politikalarından çocuklara, şiddet, tecavüz, uyuşturucu, sokaklar, hapishane ve ölüm düşüyor. Gün geçmiyor ki gazetelerde çocukların başına gelen içler acısı bir haber görmeyelim. Narin Güran’ın katledilmesi de bu politikaların sonucu olarak ele alınmalı. Zira çocukların başına gelenleri yansıtan rakamlar yaşanan Narin Güran olayı münferit değil devlet politikası olduğunu gösteriyor.

8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolması ve daha sonra katledilmesi, Türkiye’nin kayıp çocuk gerçeğini yeniden gündeme taşıdı. TÜİK, 2016’dan beri veri paylaşmazken, uzmanlar ve siyasetçiler durumu eleştiriyor: “Veri yoksa, politika da yok. Türkiye, kayıp çocuklar ülkesi olma yolunda.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2008-2016 arasında Türkiye’de toplamda 104 bin 531 çocuk kayboldu. Ancak TÜİK, 2016’dan bu yana kaybolan veya kaybedilen çocuklara ilişkin veri açıklamadı. Son olarak, 2 Ağustos 2023 tarihli “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri” raporunda yer alan verilere göre, 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754 olarak kaydedildi. Bu olaylarda, 259 bin 106 çocuk mağdur, 206 bin 853’ü suça sürüklenme nedeniyle, 100 bin 490’ı bilgisine başvurma amacıyla, 16 bin 499’u ise kayıp olduğu için güvenlik birimlerine getirildi.

Çocuklar Tarikatların Gölgesinde Ölüyor veya Kayboluyor

Ayrıca, çocuklardan 12 bin 684’ü kabahat işlediği iddiasıyla, 6 bin 122’si ise başka nedenlerle devlet birimlerine başvurdu. Ajansımızda yayınladığımız rakamlar sadece devlete kayıp veya suçlarla ilgili yapılan başvuraları yansıtmaktadır. Feodal, siyasi, korku gibi sebeplerden dolayı başvuru yapmadan üzeri kapatılan konular bu rakamlarda yoktur.

Suç mağduru olarak gelen veya getirilen
232 bin 739 çocuğun
%58,5’i yaralama,
%13,7’si cinsel suçlar,
%8,7’si aile düzenine karşı işlenen suçlardan mağdur oldu.
Çocukların
%4,8’i tehdit,
%14,3’ü ise diğer nedenlerle mağduriyet yaşadı.
TÜİK’in 2016’dan bu yana veri paylaşmaması “bıçak gibi kesmek” olarak nitelendiriliyor.
104 bin 531 çocuktan kaçı bulundu, kaçı hala kayıp, kaçı ailesine teslim edildi, kimse bilmiyor. Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu, çocukların organ mafyası gibi, fuhuş sektörü gibi, köle pazarlarına kadar satıldığı, her türlü şiddete maruz kaldığı ve özellikle AKP hükümetiyle yayılan tarikatların çocuklar için ölüm yuvalarına dönüştüğü biliniyor. Tarikatlara, yoksulluktan teslim edilen çocukların büyük bir kısmının tacize uğradığı, bir süre sonra intihar ettiği ya da kaybolduğu söyleniyor. Devlet, kendi çocuklarını korumak yerine tarikatlara vererek onların ölüm fermanını imzalamış oluyor.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın