Polonez İşçilerinin Eylemine Polis Saldırdı

Türkiye(GHA)
İstanbul Çatalca’daki Polonez fabrikasında, Tekgıda-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 135 işçinin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor. 27 gündür mücadele eden işçiler, sendika haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.15 Ağustos polis şaşırtmadı ve hakkını isteyen emekçilere biber gazı ile saldırdı.

Kod 46 ile İşçilere Hırsızlık Damgası Vuruldu

Faşist AKP hükümeti tarafından yasallaştırılan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca, işçilerin “işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması veya işverenin meslek sırlarını ifşa etmesi” durumları için Kod 46 kullanılmakta. Bu kod, patronlara işçiyi işten çıkartma kolaylığı sağlıyor ve yasallık kılıfı ile patronları devlet korumasına alıyor . Kan emici patronlar, bu kodu işçilere karşı kullanarak, işçilere hırsızlık damgası vurabiliyor ya da yasa maddesinde yazılı suçlarla(!) işçiyi istediği gibi suçlayabiliyor. Patronun söylediğinin kabul edildiği ülkemizde işçileri tazminatsız işten çıkarabiliyor. Polonez’de, sendikalaşan 13 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, arkadaşlarının geri alınması talebiyle üretimi durdurunca, patron işçileri zorunlu izne çıkardı. İzne ayrılan işçiler, ‘Emekleri için teşekkür edildiği’ mesajıyla işten çıkarıldıklarını öğrendi. Polonez patronu, işçileri Kod 46’dan çıkararak, fabrikada 10 yılı dolduran işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödemekten de kurtuldu.

Genel Müdürlük Önündeki Eyleme Polis Saldırdı

Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin Polonez Genel Müdürlüğü önünde yaptığı eyleminde polis biber gazı kullandı. Tek Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, işçilerin eylem yapacağı alandaki ağaçların kesildiği görüntülerini paylaşarak, ağaçların eylem öncesi kesilmesinin, işçilerin gölgeden yararlanmamaları için yapıldığını duyurdu. Karlıkaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Emniyet güçleri, basın açıklaması yapan işçinin önünü kesene kadar ağaçları kesen Polonez işvereninin pervasızlığını önlesinler. Ama herkes görecek, biz daha yeni başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın