Dünya Halklarına Karşı El Ele: G7’nin Sömürü Planları Tartışıldı
“Yankee Go Home, Amerika Defol!”, “Katil Amerika Ortadoğu’dan Defol!”

İtalya(GHA)

Dünya kapitalistlerinin bir araya gelerek dünyayı nasıl sömüreceklerini tartıştıkları, emperyalistlerin dünya halklarına karşı yürüttükleri savaşla ilgili politikaların belirlendiği G7 Zirvesi, İtalya’da gerçekleşti. Dünyanın en büyük yedi emperyalist ülkesinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) liderlerinin katıldığı toplantıda, küresel kapitalist düzenin güçlü devletleri, ekonomik ve politik çıkarlarını koruma ve pekiştirme çabaları üzerine tartıştı. ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere, Papa,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dünyanın çeşitli liderleri de G7 Zirvesi’ne katıldı. Zirve devam ederken dışarıda anti-emperyalist devrimcilerin protestoları vardı.

İtalya’nın tatil beldesi Borgo Egnazia’da gerçekleştirilen 50. G7 Liderler Zirvesi, ikinci gününde sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla tamamlandı. Yayınlanan bildiride, emperyalist ülkeler, faşist Ukrayna hükümetine tam destek sunarken, Ukrayna’ya verilecek maddi desteği de belirledi. Kendi saldırganlıklarını unutan emperyalist ülkeler, Rusya’yı saldırganlıkla suçlayarak, Ukrayna’ya verdiği zararı, yani 486 milyar doları ödemesini istedi. Rusya’nın Ukrayna savaşı bağlamında nükleer silah kullandığını savunan emperyalist ülkeler, Rusya’nın Belarus’ta nükleer silah konuşlandırdığını iddia etti.

Emperyalist ülkeler, İsrail’e hukuk çerçevesinde katletme önerisi verdi.

Yayınlanan bildiride, emperyalist ülkeler İsrail siyonizminin katlettiği binlerce Filistinliyi görmezden gelerek, İsrail’e verdiği desteği yeniledi ve “İsrail, meşru müdafaa hakkını kullanırken her durumda uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun davranmalı” ifadesinde bulundu. Emperyalist ülkeler, İsrail’e “Filistinlileri katlederken uygun bir şekilde katlet” mesajı gönderirken, G7 Zirvesi’nde olan Erdoğan’ın da bu bildiriye ortak olması, AKP faşizminin Filistin’e destek yalanını da ortaya çıkardı. Bildiride, ilk olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı Gazze’de ateşkes önerisine destek verildiği vurgulandı. Hamas’a bu teklifi kabul etme, Hamas üzerinde etkisi olan ülkelere de anlaşmanın kabulü için baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Emperyalist ülkeler, Siyonist İsrail’in Refah’ta devam eden katliamlarının sivil nüfus üzerindeki sonuçlarından ve siviller için daha da kötü sonuçlar doğuracak tam ölçekli bir askeri saldırı olasılığından sadece endişe duyduklarını açıklayarak İsrail’i böyle bir saldırıdan kaçınmaya çağırdı.

Mülteci sorunu görmezden gelinildi

Dünya emperyalist ülkeleri, yeni sömürge ülkelerde sürdürdükleri kirli savaşlarda binlerce insanın ölmesine ve binlercesinin de ülkelerini terk etmek zorunda kalmasına yol açarken, bunu görmezden geldi. Emperyalist ülkeler, göçü küresel bir olgu olarak ele alma, zorluklarıyla mücadele etme ve uluslararası hukuka uygun, bütünleşik, kapsamlı ve dengeli bir yaklaşımla küresel olarak getirdiği fırsatları yakalama konusundaki ortak taahhütlerini teyit ederken, kapsayıcı çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, çözüm odaklı insani yardım ve mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirecek, denizden geçen mültecilerin boğulmalarını önleyecek somut adımlardan bahsetmediler.

Sokaklarda “Yankee Go Home”, “Amerika Defol!” sloganları yankılandı.

G7 Zirvesi devam ederken dışarıda ise anti-emperyalist devrimciler “Yankee Go Home, Amerika Defol!” ve “Katil Amerika Ortadoğu’dan Defol!” sloganlarıyla sokakları inletti. Avrupa Dev-Genç, Anti-Emperyalist Cephe ve Halk Cephesi’nin de katıldığı büyük yürüyüşte pankartlar açıldı ve “Yankee Go Home, Amerika Defol!” ve “Katil Amerika Ortadoğu’dan Defol!” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada, tüm katliamların, soykırımların, açlık, yoksulluk ve sömürünün sorumlusunun ve dünya halklarının baş düşmanının ABD emperyalizmi olduğu belirtildi. Çocukları katlederken kullanılan her bir silahın NATO imzalı olduğu, Siyonizm ve faşizmin beslendiği yerin emperyalizm olduğu vurgulandı. Bu anlamıyla Filistin’den Donbass’a, Donbass’tan Türkiye ve Afrika’ya kadar dünya halklarının tek kurtuluşunun emperyalizme karşı mücadelede, tek umudun ise sosyalizmde olduğu ifade edildi.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın